Özel boşanma sebepleri konusunda incelenen hayata kast sebebiyle açılan boşanma davalarını bu yazımızda inceledik. Ankara boşanma ve ağır ceza avukatı Hüseyin Emre Dereli hakkında bilgiler için Hakkımızda sayfasına göz atabilir veya Blog sayfamızdan diğer içerikleri okuyabilirsiniz.
Hayata Kast Sebebiyle Boşanma – Özel Boşanma Sebepleri
Hayata kast nedeniyle boşanma davası, Türk Medeni Kanunu madde 162’de düzenlenmiştir. Bu maddeye göre “Eşlerden her biri diğeri tarafından hayatına kastedilmesi veya kendisine pek kötü davranılması ya da ağır derecede onur kırıcı bir davranışta bulunulması sebebiyle boşanma davası açabilir.” denilmiştir.
Hayata kast nedeniyle boşanma nedenine dayanabilmek için, bir eşin diğerini öldürme niyetini hal, hareketleri ve eylemleri ile ortaya koyması gerekir. Eşlerden birinin öldürme niyetini ortaya koyarken gösterdiği hal, hareket ve eylemlerin işleniş biçimi önemli değildir. Bu eylemler, eşini öldürmeye teşebbüs şeklinde veya eşini intihara teşvik etme gibi eylemler ise hayata kast nedeniyle boşanma davası açılabilir.
Hayata Kast Olarak Kabul Edilen Davranışlar
- İntihara teşvik etmek hayata kast kapsamına girer. Ancak bu teşvikin elverişli araçla sağlanması gerekmektedir. İntihara yardım etmek hayata kast olarak kabul edilmektedir.
- Eşini öldürmek isteyen karı veya kocanın öldürmek için kullandığı araçlar öldürmeye elverişli olmasa bile eylem öldürme amacına yönelik olduğu için hayata kast var kabul edilmektedir.
- Eşini öldürmek isteyen karı veya kocanın öldürmek için gerekli bütün hal ve hareketleri yerine getirmesine rağmen ölümün elde olmayan sebeplerle gerçekleşmemiş olması durumunda da hayata kastın varlığı kabul edilmektedir.
- Eşin ölüm tehlikesine seyirci kalınması, hayata kast kabul edilmektedir. Ağır yaralı ya da durumu kötü olan eşi hastaneye götürmemek ve ölüm tehlikesine seyirci kalmak hayata kast olarak kabul edilmektedir.
Hayata Kast Olarak Kabul Edilmeyen Davranışlar
- Tehdit hayata kast olarak kabul edilmemektedir.
- Öldürme kastı bulunmayan bir eylem diğer eş için yaşamsal bir tehlike yaratmış olsa dahi eylemin hayata kast olarak kabul edilmesi mümkün değildir. Örneğin eşlerden birinin dalgınlıkla sobayı söndürmeden uyuması neticesinde diğer eşin zehirlenmesi hayata kast olarak kabul edilmeyecektir.
Hayata kast eylemi, eşin yakınlarına (anne, baba vb.) karşı gerçekleştirilse dahi hayata kast sebebiyle boşanma davasına konu edilemez.