Hukuki Dilekçe Yazmanın Püf Noktaları Nelerdir?
Hukuki dilekçe yazarken birçok farklı konuya dikkat edilmesi gerekmektedir. Yazılan hukuki dilekçenin, bazı püf noktalara dikkat edilmeden yazıldığında geri dönme ihtimali oldukça yüksektir. Sürecin hızlı bir şekilde ilerlemesi, davaların hızlı bir şekilde sonuçlanabilmesi için hukuki dilekçelerin mutlaka aşağıda yer alan püf noktalara dikkat edilerek yazılması gerekmektedir.
- Hukuki Dilekçe yazılırken kullanılacak olan kağıt, mutlaka çizgisiz beyaz kağıt olması gerekmektedir.
- Hukuki Dilekçe yazılırken, el ile dilekçe yazılabileceği gibi; bilgisayar çıktısı, daktilo ya da tükenmez/dolma kalem ile dilekçeler yazılabilmektedir.
- Dilekçe üzerinde tarih mutlaka belirtilmesi gerekmektedir.
- Dilekçenin alt bölümünde, dilekçeyi yazan kişiye ait kaşe ya da imza mutlaka olması gerekmektedir.
- Dilekçe haricinde dilekçeye ait ek varsa, dilekçe sonunda mutlaka ekler başlığı altında belirtilmesi gerekmektedir.
- Hukuki Dilekçe yazılırken, sorun hangi kuruma yazılıyorsa, ona hitap edilerek başlanması gerekmektedir.
- Hukuki dilekçelerin başlangıcına konu bölümü açılması gerekmektedir. Konu 1 satırda dilekçenin içeriği hakkında bilgi verecek şekilde yazılmalıdır.
- Dilekçe yazılırken mutlaka resmi, saygılı bir dil ve üslup kullanılması gerekmektedir. Öznel ifadelerden kaçınılmalı ve nesnel ifadelere yer verilmesi gerekmektedir.
- Dilekçe yazılırken ciddi bir dil tercih edilmesi gerekmektedir.
- Dilekçe yazılırken hitap edilirken hiyerarşik düzene dikkat edilmesi gerekmektedir.
- Hukuki dilekçelerde talepler, resmi ve yasal çerçeve içerisinde kalmalı ve bu çerçevenin dışına çıkılmaması gerekmektedir.
- Dilekçeye konu olan sorun; kısa ve açık şekilde açıklanmalı ve ifade edilmelidir. Gereksiz ayrıntılara ve kişilere asla yer verilmemesi gerekmektedir.
Hukuki Dilekçe Türleri Nelerdir?
- İdari Yargıya İlişkin Dİlekçeler
- Ceza Davalarına İlişkin Dilekçeler
- İcra ve İflas Hukukuna İlişkin Dilekçeler
- Düplik Dilekçesi
- Replik Dilekçesi
- Cevap Dilekçesi
İdari Yargıya İlişkin Dilekçeler
İdare mahkemeleri tarafından yürütülmekte olan, idari yargılama süreçlerinde yazılan dilekçeleri kapsamaktadır.
Ceza Davalarına İlişkin Dilekçeler
Ceza mahkemeleri, ağır ceza mahkemeleri, çocuk ceza ve çocuk ağır ceza mahkemeleri tarafından yürütülmekte olan, ceza davaları süreçlerinde yazılan dilekçeleri kapsamaktadır.
İcra ve İflas Hukukuna İlişkin Dilekçeler
İcra mahkemeleri tarafından yürütülmekte olan davalarda yazılan dilekçeleri kapsamaktadır.
Düplik Dilekçesi
Düplik dilekçeleri, davalı tarafından yazılmakta olan dilekçeler olarak bilinmektedir. Dilekçenin amacı; davacının replik dilekçesine karşı savunmalar yapmak olarak bilinmektedir.
Replik Dilekçesi
Replik dilekçeleri, davacı tarafından yazılmakta olan dilekçeler olarak bilinmektedir. Dilekçenin amacı; davalının dava dilekçesine karşı yapmış olduğu savunmalara cevap vermek olarak bilinmektedir.
Cevap Dilekçesi
Bireylerin adlarına açılan davalarda, mahkeme tarafından hazırlanan tensip zaptı tebliğ edilmektedir. Dava dilekçeleri tebliğ olarak alındıktan sonra, daha cevap verilme süresi başlamaktadır. Bu aşamada, ilgili mahkemeler tarafından görülmekte olunan davalara cevap verme dilekçesi yazılması ve gönderilmesi gerekmektedir.