Tüketici Hukuku ve Ankara Tüketici Avukatı

Tüketici Hukuku, tüketicilerin haklarını aracı, üretici veya satıcıya karşı savunan hukuk dallarından biridir. Tüketici hukuku ve Ankara tüketici avukatı arayışı günümüzde sıklıkla belirgin halde olan konular arasında yer almaktadır.

Tüketici hakları kanununun amacı tüketiciyi korumaktır. Alışveriş yelpazesinin her geçen gün genişlediği günümüz dünyasında tüketiciler yasal işlemlerde sıklıkla yanıltılmakta ve haklarından mahrum kalmaktadır.

Tüketici Hukuku Nedir?

Tüketici hukuku, tüketici haklarını koruyan hukuk dalıdır. Tüketici hukuku, www.dereli.av.tr avukatlık şeklinde uzmanlık alanlarımızdan birini, Hukuk Bürosu ise tüketicilerle ilgili tüm işlemleri kapsamaktadır.

Tüketici, yasal veya meşru olan ve mesleki veya ticari olmayan amaçlarla faaliyetlerinde bulunan kişileri tanımlamak için kullanılan terimdir. 6502 Sayılı Kanun kapsamında bir ürün veya hizmeti satın alan veya kullanan herkes kapsam dahilindedir. Ancak, bir tüketicinin birincil yönü, ürünü veya hizmeti satın alma ve kullanma yeteneğidir. Örneğin tıraş bıçağını satmak için satın alan kişi tüketici değildir.

Tüketici hukuku alanındaki bir diğer önemli fikir, tüketici işlemi kavramıdır. Tüketici odaklı bir işlem olarak kabul edilebilmesi için hem alıcı hem de satıcı tarafından gerçekleştirilmesi gerekir. Bu iki kuruluş arasındaki işlemler mesleki veya ticari nedenlerle yapılmamalıdır. Tüketici işlemleri, tüketici ile mal veya hizmet karşılığında piyasada bulunan kamu tüzel kişileri arasındaki yasal işlemleri ve sözleşmeleri ifade eder.

Tüketicinin sağlık ve güvenliği ile tüketicilerin finansal ihtiyaçlarının karşılanması için düzenlemeler oluşturan, tüketicinin ihtiyaçlarını giderecek ve bunu kanun ve yönetmelikler çerçevesinde yapan tüzel kişiliktir. Koruma ve eğitim için yönergelerin oluşturulmasında ve tüketicileri harekete geçmeye ikna etmede çok önemli bir rol oynar.

Türkiye’de “Tüketici” olarak bilinen grup, sahip oldukları hakların farkında değiller ve bir sorun olması durumunda ne tür bir yasal süreçten geçmek zorunda kalacaklarını tahmin edemiyorlar. Her tüketici farkında olmalı bu gerçeğin farkına varırlar ve hak ettikleri sınırlar içinde yaşamlarını sürdürürler. Yaşayacağınız yaralanmalar durumunda hem maddi hem de manevi tazminat davası açabilirsiniz. Bunu haklarınızı kullanarak yapabilirsiniz. Haklarınızı yasal kanallardan da takip edebilirsiniz.

Tüketici Hukukunun Kapsamı

Tüketici haklarını düzenleyen kanun Tüketici Kanunu’nda yer almaktadır. Bu anlamda tüketicilerin hukuka tabi olduğu mal veya hizmetin ayıplı veya hasarlı olması durumunda alıcı ile satıcı arasında anlaşmaya varmak için yararlanılan hukuka ilişkin bir alandır.

Günümüzde tüketimin artması ve hem tüketicilerin hem de satıcıların daha sık temas halinde olması nedeniyle tüketici hukuku daha da önem kazanmaktadır. Çünkü pek çok tüketici harcadıkları para karşılığında aldıkları hizmetten memnun değiller. Ayıplı veya hasarlı ürünleri iade etmeyi veya değiştirmeyi reddeden satıcılar, tüketici davalarıyla karşı karşıya kalıyor. Ancak her olayda satıcının suçlu olduğunu söylemek mümkün değil. Bazı durumlarda, kullanıcı hatalarından dolayı sorunlar ortaya çıkabilir.

Tüketici Mahkemesi

Tüketici Mahkemesi, tüketicilerin satın aldıkları mal veya hizmetlerle ilgili bir sorunla karşılaşmaları halinde yardım istemek için başvurabilecekleri mahkemedir. 6501 sayılı Tüketici Kanunu’nda tüketici mahkemesinin rolü “Tüketici işlemlerinden ve tüketici menfaatini teşvik eden diğer uygulamalardan doğan her türlü ihtilaflarda tüketici mahkemeleri sorumludur.” şeklinde tanımlanmıştır. Tüketici mahkemesine başvuran tüketiciler haklarını koruyabilir ve hukuki haklarını alabilirler.

Tüketici Hukuku Avukatı

Tüketici hakları avukatı ve diğer adıyla Tüketici hukuku avukatı bu alanda uzmanlaşmış bir avukattır. Tüketici hukuku, tüketici hukuku ve tüketici mahkemeleri alanında deneyim ve bilgi birikimine sahip bir tüketici hukuku avukatı hem davacının hem de davalının haklarını dikkate alarak davanın mümkün olan en adil kararla çözülmesini sağlayacaktır.

Satın aldığınız bir ürün veya hizmetle ilgili sorun yaşıyorsanız ve sorunu satıcı firma ile müzakere ederek çözemiyorsanız, Av. Hüseyin Emre Dereli bürosu müvekkileri sunulan tüketici hukuku avukatlığı hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

Özellikle Ankara bölgesinde ikamet eden kişileri kapsayan Ankara Tüketici Hukuku Avukatı önemli role hitap etmektedir. Tüketicilerin istedikleri hakların doğru şekilde savunulması ve zararın kurtarılması yönünde ki çabalarda önemli olan doğru ve uzman bir avukat ile çalışmaktır.

Ankara www.dereli.av.tr avukatlık bürosu ile Ankara Tüketici Hukuku Avukatı hizmetlerinden faydalanabilir, Ankara Tüketici Hukuku konularında bilgi alabilirsiniz.

Avukat Ücret Teklifi

Aşağıda yer alan formu doldurduğunuz takdir de, yetkili Dereli Hukuk Bürosu avukatları sizi arayarak fiyatlandırma hakkında bilgi verecektir.

    Sorunuzu yazınız
    Ankara Dereli Avukatlık
    Merhaba. Ben Avukat Hüseyin Emre Dereli.
    Soru veya taleplerinizi buradan veya 0 (312) 260 06 06 numaralı telefon hattımızdan iletebilirsiniz.