BOŞANMA DAVASINDA VELAYET KİME VERİLİR 2024
Boşanma dava sürecinde belki de en büyük anlaşmazlık müşterek çocukların velayeti hususunda ortaya çıkmaktadır.
Evlat bir ebeveynin hayattaki en kıymetli hazinesi, dünyadaki en büyük servetidir. Bu sebeple boşanma dava dosyalarında velayet hakkını elde edebilmek tarafları adeta bir savaşın içine sürüklemektedir.
Boşanma davasında velayet kime verilir sorusunun tek bir yanıtı bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu soruyu önem sırasına göre yanıtlamak gerekmektedir. Boşanma davasında velayetin verilmesi sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz;
Boşanma Davasında Velayetin Verilmesi Sebepleri
- Çocuğun Üstün Yararı
- İdrak Çağındaki Çocuğun Beyanı
- Çocuğun Yaşı
- Anne veya Babanın Çocuğa Davranışları
Çocuğun Üstün Yararı (Çocuk Hakları Sözleşmesi Madde 3)
Boşanma davasında velayetin kime verileceği konusunda dikkat edilen önemli hususlardan biri, Çocuk Hakları Sözleşmesinde yer alan temel ilkelerden biri olan çocuğun üstün yararı ilkesidir. Sosyal yardım kuruluşları, mahkemeler, idari makamlar veya yasama organları tarafından yapılan ve çocukları ilgilendiren bütün faaliyetlerde çocuğun yararı temel düşüncedir. Bu bağlamda mahkemelerce çocuğun velayetinin ebeveynlerden kime verileceği konusunda en önemli kriter çocuğun üstün yararıdır.
Boşanma Davasında Velayet Hususunun En Belirleyici Kriteri İdrak Çağındaki Çocuğun Beyanı (Çocuğun Görüşüne Değer Verme – Çocuk Hakları Sözleşmesi Madde 12)
Boşanma dava dosyalarında velayetin kime verileceği konusunda mahkemelerce değerlendirilen belki de en önemli husus idrak çağındaki çocuğun beyanıdır. Çocuk Hakları sözleşmesine taraf olan devletler, idrak çağındaki (görüşlerini oluşturma yeteneğine sahip) çocuğun kendini ilgilendiren her konuda olduğu gibi bu konuda da görüşlerini serbestçe ifade etme hakkını bu görüşlere çocuğun yaşı ve olgunluk derecesine uygun olarak, gereken özen gösterilmek suretiyle tanırlar. Bu nedenle, çocuğu etkileyen, etkileme ihtimali olan herhangi bir adli(velayetin taraflardan birine verilmesi, velayetin değiştirilmesi) veya idari yargılamada çocuğun bizzat dinlenilmesi çocuğa özellikle sağlanmak zorundadır.
Çocuğun Yaşı
Çocuğun yaşı boşanma dosyalarında velayetin kime verileceği hususunda oldukça önemli bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Genellikle küçük yaştaki çocukların (7 yaş ve altındaki) velayeti anneye verilmektedir. Anneye velayetin verilmesinin en temel sebebi, çocuğun anne bakım ve şefkatine muhtaç durumda olmasıdır. Annenin çocuğun ruhsal, psikolojik ve fiziksel gelişimi konusunda müşterek çocuğu olumsuz yönde etkileyecek davranışlarının bulunması küçük yaştaki çocukların velayetinin annesine verilmemesinin belki de tek sebebidir.
Anne ve Babanın Çocuğa Davranışları
Boşanma davalarında velayetin kime verileceği konusunda anne ve babanın çocuğa karşı davranışları da oldukça büyük önem arz etmektedir. Anne ve babanın çocuğa karşı aşağıda örneklenen olumsuz davranışlarda bulunması ebeveynin velayet hakkı kazanmasını güçleştiren davranışlardandır. Bunlar;
- Çocuğun başka bir kimseye bırakılması (uzun süre akrabalara, arkadaşlara veya komşuya bırakılması vb.)
- Çocuğun ebeveyn tarafından ihmal edilmesi ( çocuğa yeterli ilgi ve özenin gösterilmemesi, çocuğun sağlıksız bir ortamda büyütülmesi, okuldaki devamsızlıklarıyla ilgilenilmemesi,)
- Çocuğun diğer ebeveynden kaçırılması
- Çocuğun terk edilmesi (mecburi değil, iradi ve keyfi olmalıdır)
- Çocuğun yönlendirilmesi (diğer ebeveyn aleyhine olacak şekilde)
- Çocuğun dilendirilmesi
- Anne veya babanın alkol bağımlılığı
- Anne veya babanın akıl hastalığı
- Anne veya babanın ruhsal sorunları olması (şizofreni, bipolar bozukluk vb.)
- Anne veya babanın dengesiz olması
- Anne veya babanın sadakatsiz olması
- Anne veya babanın çocuğa şiddet uygulaması
- Anne veya babanın çocuğun velayetini istemiyor olması
- Anne veya babanın çocuğa kötü davranması
- Anne veya babanın çocuğu tehdit etmesi
- Anne veya babanın birini öldürmesi
- Anne veya babanın tutuklu olması
- Anne veya babanın mesleki özellikleri
- Anne veya babanın ekonomik durumları
- Anne veya babanın yaşadıkları ortam
- Anne veya babanın adli sicil kaydı
- Anne ve babanın yaşı
- Anne ve babanın hissedilen yaşı
- Anne ve babanın çocuğu etkileme yaşı…
Müşterek çocuğun velayetinin ebeveynlerden birine verilmesi, velayetin değiştirilmesi veya kaldırılması sebeplerini yukarıda zikredilen sebeplerle sınırlandırmak mümkün değildir. Her olay özelinde farklı sebepler bulunabileceği için alanında uzman bir avukattan hukuki destek almak her zaman faydalı olacaktır.
Aile hukukuna ilişkin görülen tüm davalar teknik, stratejik bilgi birikimi ve önemli derecede tecrübe istemektedir. Dolayısıyla bu süreçlerde tecrübeli bir boşanma avukatı ile çalışmak sizi daima hedeflerinize bir adım daha yaklaştıracaktır. Boşanma davalarında tecrübeli avukat kadromuz, engin bilgi ve birikimimizle Ankara En İyi Boşanma avukatı hizmetini sunmak için çaba gösteriyoruz.